• //
 • //
 • //
 • //
Oferta Iernii

Indrazneste sa traiesti iarna asta la maxim!

Check-in:

Check-out:

Prin a te inregistra, esti de acord cu Termenii si Conditiile Noastre

Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac, vizitat anual de aproape 8.000 de turişti, este realizat de o echipă de muncitori din Mureş.

Hotelul de Gheaţă, construit în condiţii extreme

Ridicarea construcţiei durează mai puţin de o lună, condiţiile de lucru fiind foarte grele: temperaturi sub zero grade Celsius, vânt care ajunge şi la 100 kilometri la oră și umiditate.
În aceste zile se lucrează intens la construirea celui de-al 12-lea hotel de gheaţă de la Bâlea Lac. Lucrările au început pe 1 decembrie şi au fost deja ridicaţi pereţii exteriori, urmând ca până la Crăciun să fie amenajate şi interioarele.

Pentru al şaptelea an consecutiv, construcţia din gheaţă este realizată de Varga Atilla împreună cu 25 de meseriaşi veniţi din localitatea Aluniş, judeţul Mureş.

Varga Atilla este constructor de meserie şi are deja o experienţă de 15 ani în domeniu. Până să înceapă să construiască hotelul de gheaţă de la Bâlea Lac, nu a mai lucrat niciodată cu gheaţă şi zăpadă.  

„Este o experienţă frumoasă să ridici un astfel de hotel, dar este şi foarte greu. Condiţiile în care se lucrează sunt foarte grele. În construcţii lucrezi, de obicei, vara, când e cald. Aici se lucrează la temperaturi scăzute, cu vânt care îți bate direct în față”, spune Varga Atilla.  

„Materia primă” pentru constructori este în Lacul Bâlea, cel mai mare lac glaciar din Munţii Făgăraş. Ca să poată fi folosită, gheaţa trebuie să fie destul de groasă, de minim 30 de centimetri, însă e de preferat să aibă 60-70 de centimetri, iar la o asemenea grosime se ajunge doar la temperaturi foarte scăzute.

La 2.034 de metri altitudine se lucrează în condiţii extreme, din cauza vremii schimbătoare şi dure. Când zăpada este viscolită şi e ceaţă, atmosfera e ca la Polul Nord – nu poţi respira şi nu vezi la doi metri în faţă.
În prezent, potrivit meteorologilor, stratul de zăpadă de la Bâlea Lac depăşeşte 70 de centimetri, iar temperaturile rareori trec peste zero grade, chiar şi în timpul zilei.

„«Cărămizile» sunt blocuri decupate cu motofierăstraul din apa îngheţată a lacului. Fiecare bucată este trasă afară de cel puţin doi oameni, cu ajutorul unui cărucior cu patine, de tip sanie. Gheaţa este tăiată, de obicei, de o singură persoană, mai experimentată, deoarece există riscul să cadă în apa îngheţată”, explică Lidia Bădilă, purtătorul de cuvânt al Hotelului de Gheaţă.

Bucăţile de gheaţă trebuie să fie cât mai mari pentru ca hotelul să fie trainic şi soarele să nu-l poată topi uşor. De regulă, gheaţa are 60-70 de centimetri, lungimea de un metru, iar lăţimea este de jumătate de metru. Fiecare bloc de gheaţă cântăreşte între 50 şi 70 de kilograme. Sute de astfel de blocuri de gheaţă sunt montate şi fixate cu apă şi zăpadă pentru a realiza construcţia.

În prezent se lucrează la realizarea pereţilor interiori şi la finisarea camerelor. Acest lucru presupune şi construirea paturilor din gheaţă, care vor fi apoi acoperite cu saltele moi şi lenjerii de pat călduroase. Ulterior, vor trebui realizate şi barul din gheaţă, dar şi restaurantul – câteva mese şi scaune, bineînţeles tot din gheaţă.

Tema de anul acesta este “Cinema on ice”. Oaspeții noştri vor dormi, în funcție de preferință, în camerele inspirate de peliculele: Star Wars, The Hobbit, Ice Age, The Passion Of The Christ, Mihai Viteazul, Toate pânzele sus, Rocky III, Gladiator, King Kong, Titanic, Jaws, Harry Potter şi Dracula.

Pentru cei care doresc să se cazeze în camere de gheaţă, dar vor mai multă intimitate, de câţiva ani deja se ridică, lângă hotelul propriu-zis, şi trei construcţii de tip iglu. Anul acesta construcţia lor va începe după Anul Nou, iar încăperile se vor numi Smurf Igloo, Jungle by Ice și Jurassic Park Igloo.

„Interesul oamenilor a crescut treptat. Majoritatea celor care vin sunt din România, dar vin şi turişti din Anglia, Germania şi Ungaria. Noi am căutat să le dăm în fiecare an ceva nou. Cei care vin aici vor tot timpul să facă ceva. Aşa că avem lângă Hotelul de Gheaţă şi Winter Park, cu săniuţe, schiuri, bob-uri, snowboard-uri, le oferim posibilitatea să facă tubbing sau rafting.”, mai spune purtătorul de cuvânt al Hotelului de Gheaţă.

Hotelul de Gheaţă este complet rezervat pentru Crăciun și Revelion.Contact:
Adrian Voinescu
Marketing si PR – Hotelul de Gheaţă
Mobil: +40721097393
E-mail: adrian@band-wizard.com
www.hotelofice.ro

 • Navigation
 • Temperature
 • Live Cam
 • Prices

  Preturi Cazare


  * Camera dubla – 440 lei
  * Cazare igluu – 660 lei


  * Copii 6-15 ani – reducere 50%

  * Copii sub 6 ani – gratuit

  * Bagajele pot fi depuse la Cabana Balea Lac.

  Preturi Winterpark


  * Snowmobil – 100 lei/ 15 min
  * Rafting Banana - 20 lei/ pers, 2 ture de lac
  * Rafting Barcă - 20 lei/ pers, 2 ture de lac
  * Tubing (cu acces la Tubing Lift)
  * 5 lei/ o tura
  * 30 lei/ 10 ture
  * 50 lei/ 15 ture
  * Ski – 60 lei/ pers/ zi

  Alte Preturi


  * Pret de vizitare a complexului Hotelului de Gheata:
  o Adulți – 15 lei
  o Copii – 10 lei
  * Cina in Restaurantul de Gheata – 250 lei/ pers (4 feluri)
  * Pret Telecabina Balea Lac – 60 lei/ pers (dus-intors)
  * Mic dejun la Cabana Balea Lac – 30 lei/ pers

 • Mountain Lift
  //

  Disponibilitate:
  3 din 10

 • Book Now
Share This